Toronto – Kanada

1359

Saat Farkı: 7 saat geri
Türkiye’den ulaşım: KLM, British, Lufthansa, vb ile Avrupa aktarmalı olarak ulaşılabilir. THY, Delta, vb ile Amerika aktarmalı olarak da ulaşılabilir.
Uçuş Süresi: 12 saat
Şehir içi ulaşım: Metro (4 hat), Tramvay, Otobüs, Taksi
En iyi Sezonları: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
Nüfus: 2,503,281
İklim:
Nemli karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk fakat kuru, Yazlar sıcak ve nemli. Kanada’nın geneline göre iklimi ılıman sayılır. Bunun en önemli sebepleri, ülkenin güneyinde yer alması ve Ontario gölü yakınlığıdır.
Ekonomi:
Finans, Bankacılık, Medya, Basın-Yayın, 
Görülmesi Gereken Yerler:
Rogers Centre (stadyum) – Toronto Island Park – Harbourfront Centre (şehir merkezi) – Casa Loma (kale) – High Park – CN Tower (kule) – Yonge-Dundas Square (meydan) – Kensington Market – Centre Island (ada) – Chinatown (Çin mahallesi) – Old City Hall (tarihi idare binası) – New City Hall (şehir idare binası) – Ontario gölü – Little India (Hint mahallesi) – Ontario Place (eğlence merkezi) – Centreville Amusement Park (eğlence parkı) – Yorkville (eski bohem mahalle) 
Müzeleri:
Bata Shoe Museum (ayakkabı müzesi) – George R. Gardiner Museum of Ceramic Art (seramik müzesi) – Royal Ontario Museum (tarihsel müze) – Bay of Spirits Gallery (el sanatları müzesi) – McMichael Canadian Art Collection (sanat müzesi) – Art Gallery of Ontario (sanat müzesi) – Ontario Science Centre (bilim müzesi) – Textile Museum of Canada (Tekstil müzesi) – Toronto Aerospace Museum (uzay müzesi) – Museum of Contemporary Canadian Art (modern sanat müzesi) 

Montreal – Kanada

kanada-montreal

Saat Farkı: 7 saat geri
Türkiye’den ulaşım: KLM, British, Lufthansa, vb ile Avrupa aktarmalı olarak ulaşılabilir. THY, Delta, vb ile Amerika aktarmalı olarak da ulaşılabilir.
Uçuş Süresi: 13 saat
Şehir içi ulaşım: Metro (4 hat), Otobüs, Taksi
En iyi Sezonları: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
Nüfus: 1,620,693
İklim:
Nemli kıta iklimi. Kışlar çok soğuk, yazlar sıcak ve yağışlı.
Ekonomi:
Uzaybilim, Elektronik, Kimya, Bilişim, Telekomünikasyon, Tekstil, Tütün, Ulaştırma, Finans, Eğitim, Televizyon, Sinema
Görülmesi Gereken Yerler:
Jardin Botanique de Montreal (botanik park) – Vieux-Montreal (eski şehir) – Basilique Notre-Dame (bazilika) – Mont Royal – La Ronde Amusement Park (eğlence merkezi) – Place d’Armes (eski şehir meydanı) – Rue Ste.Catherine (yeme-içme,alışveriş caddesi) – Quais du Vieux-Port de Montreal (eski liman) – Place Jacques-Cartier (eğlence-alışveriş merkezi) – City Hall (idare binası) – Chinatown (Çin mahallesi) – Marche Bonsecours (eski pazar) – Parc Olympique (olimpiyat parkı) – Marche Atwater (bit pazarı) 
Müzeleri:
Pointe-a-Calliere Museum (arkeoloji ve tarih müzesi) – Musee des Beaux-Arts (güzel sanatlar müzesi) – Biodome de Montreal (bilim müzesi) – Musee McCord d’Histoire Canadienne (tarih müzesi) – Musee d’Art Contemporain de Montreal (modern sanat müzesi) – Montreal Insectarium (doğa müzesi) 
Otelleri:
Le St. James (5*) – www.hotellestjames.com
Ritz-Carlton Montreal (5*) – www.ritzmontreal.com
Hilton Montreal Bonaventure (5*) – www.hilton.com
Sheraton Le Centre (5*) – www.starwoodhotels.com
Le Crystal de la Montagne (5*) – www.hotellecrystal.com
Le Meridien Versailles (5*) – www.starwoodhotels.com
Marriott Chateau Champlain (5*) – www.marriott.com
Hotel Omni Mont-Royal (5*) – www.omnihotels.com
InterContinental Montreal (5*) – www.montreal.intercontinental.com
Fairmont The Queen Elizabeth (5*) – www.fairmont.com/queenelizabeth
Hyatt Regency Montreal (5*) – www.montreal.hyatt.com
Sofitel Montreal (5*) – www.sofitel.com
Loews Hotel Vogue (5*) – www.loewshotels.com
Opus Montreal (butik) – www.opushotel.com/montreal
W Montreal (butik) – www.starwoodhotels.com
Hotel Nelligan (butik) – www.hotelnelligan.com
Hotel Xixe Siecle (butik) – www.hotelxixsiecle.com
Le Germain Hotel (butik) – www.hotelgermain.com
Le Saint-Sulpice (butik) – www.lesaintsulpice.com
Auberge du Vieux-
Genel Bilgi:
Montreal, ya da Montréal, Ouebec eyaletinin en büyük, Kanada’nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris’in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir.Büyük Göller’i Atlas Okyanus’na bağlayan Saint Lawrence Denizyolu üzerine önemli bir liman kenti Montreal, tarihi binaları, daracık arka sokakları, kiremit renkli briket evleri, yeşil kubbeli katedralleri, gizemli ve mistik dekoru, nemli havası ve cıvıl cıvıl kafeleriyle; Amerika’nın en Avrupa atmosferli şehridir.İKLİMMontreal’in yeraltı alışveriş merkezleri ve kapalı mekân eğlenceleri meşhurdur. Çünkü Montreal’in kışları, Toronto ve özellikle Vancouver’a göre çok daha uzun ve soğuktur. Montrealli’ler bu iklim şartlarına uyum sağlamışlardır. Binalar içerisinde ısınma ise son derece gelişmiştir.

TARİH

Şehir, adını aldığı Mount Royal (Kutsal Dağ)’ın çevresinde kurulmuştur. Montreal’in ilk göçmenleri, tabii afetlerden kendilerini koruduğuna inandıkları dağın tepesine şükran- ı nimet olarak tahta bir haç dikmişler. Bu noktadan şehri seyretmek kanatlanmak gibidir.

Şehri 1842 yılında gezen romancı Charles Dickens, yolların dar ve düzensizliğinden söz eder ve tipik bir Fransız kasabası olarak niteler Montreal’i. Gerçekten de bu artistik şehir için, küçük Paris yakıştırması öteden beri yapılır.

TOPLUMSAL HAYAT

İngilizce de bilen Montreal insanı, Fransızca konuşmayı tercih eder. Şehirdeki tabelalar Fransızcadır, esnaf söze Fransızca başlar. Montreal Fransızca bilen ve eğitimini Kanada’da sürdürmek isteyen herkese kesinlikle tavsiye edilebilecek bir şehir.

Toronto’dan sonra, yaklaşık on bin kişi ile Kanada’nın en çok Türk nüfusuna sahip şehri Montreal’dir. Türk dernek, vakıf ve cemiyetlerin çok olduğu şehirde, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu bulunuyor.

EKONOMİ

Montreal, eski Kanada’da paranın döndüğü merkez olmuş. Zamanında, bozkırdaki çiftçinin, New Brunswik’teki ormancının, güneydeki tüccarın parasını döndürdüğü bir şehir olan Montreal, halen bu özelliğini koruyor. Toronto’dan sonra, ülkenin ikinci büyük ticaret ve sanayi hacmine sahiptir.

St. Lawrence nehriyle Atlas okyanusuna uzanan Montreal, Avrupa ve Akdeniz’in işlek limanlarıyla, Kuzey Amerika pazarları arasındaki en kısa rotaya sahip suyollarına açılıyor. Yılda iki milyar dolarlık büyüklükte iş hacmine sahip ve 17.600 kişinin de iş kapısıdır.

KÜLTÜR – SANAT

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olarak kabul edilen McGill Üniversitesi, Montreal’dedir.

Montreal’i gezmenin en iyi yolu, metroyu iyi kullanmaktan ve bölgelerdeki cazibe merkezlerini bilmekten geçer.

Kentin en popüler mekânları Old Montreal’de bulunuyor. Notre Dame Bazilikası, Arkeoloji ve Tarih Müzesi (kentin tarihini yansıtan mükemmel bir müze), eski liman kentin bu bölgesinde bulunur.

Kent merkezinde (Place de Arts ve yakın çevresi ile Dorchester Square) birçok tarihi esere tanık olabilirken, Eski liman, sokak ressamları, müzisyenleri ve yürüyüş alanlarıyla gerçekten ilgi çekici bir yerdir. En popüler mekânlar Mary, Queen ve World Katedralleri ile Peter Bazilikası’dır.

TURİZM

Başkent Ottawa’da bile olmayan Metro, Montrealli’nin günlük hayatını çok kolaylaştırdığı gibi, şehrin modern kimliğinin de önemli bir parçasıdır.

Şehirdeki kilise sayısı dikkat çekicidir. Her sokakta, köşe başında tarihi bir kilise görebileceğiniz şehre, Kuzey Amerika’nın Katoliklik merkezi olarak bakılır. Montreal’in bu tarihi dini mekânları, özellikle Amerika’dan çok sayıda, günübirlik turist çeker.

Kent merkezinden kuzeye doğru yol aldığınızda 1976 yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Olimpiyat Parkı ile karşılaşırsınız. Parkın hemen yakınında içinde 26 bin çeşit bitki ve çiçek bulunan, dünyanın en iyi botanik bahçelerinden biri olarak da gösterilen Jardin Botanique vardır.

Hippilerden radikal Musevilere kadar her kesimden insanla karşılaşabileceğiniz Plateu bölgesi, kentin çok kültürlü yapısının bir aynasıdır (St. Laurent Bulvarı boyunca). Kentin Çin ve Latin mahalleleri de görülmeye değer yerler arasındadır.

Montreal, geleneksel olanla, yeninin kucaklaştığı bir festivaller şehridir. Dünyanın en önemli film festivalleri, Caz Festivali ve Komedi, Havai Fişek, Tiyatro, Bisiklet ve Kar festivalleri’ne ev sahipliği yapar. Özellikle yaz ayları Montreal’de festivallerle geçer. St. Catherine caddesi ise, zaten başlı başına bir festival havasındadır.

Ottawa – Kanada

Ottawa - Kanada

Saat Farkı: 7 saat geri
Türkiye’den ulaşım: KLM, British, Lufthansa, vb ile Avrupa aktarmalı olarak ulaşılabilir. THY, Delta, vb ile Amerika aktarmalı olarak da ulaşılabilir.
Uçuş Süresi: 11,5 saat
Şehir içi ulaşım: Tren, Hafif Metro, Otobüs, Taksi
En iyi Sezonları: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
Nüfus: 812,129
İklim:
Nemli karasal iklim hakimdir. Kışlar çok soğuk ve karlı, Yazlar sıcak, nemli ve yağışlı geçer.
Ekonomi:
Görülmesi Gereken Yerler:
Rideau Canal (turistik bölge / kanal) – Parliament Hill (parlamento binası) – ByWard Market (pazar) – Rideau Hall (idare binası) – Rideau Centre (alışveriş merkezi) – Casino du Lac-Leamy – Alexandra köprüsü 
Müzeleri:
Canadian War Museum (savaş müzesi) – National Gallery of Canada (sanat müzesi) – Canada Science and Technology Museum (bilim ve teknoloji müzesi) – Canadian Museum of Nature (doğal tarih müzesi) – Bytown Museum 
 
Otelleri:
Fairmont Chateau Laurier (5*) – www.fairmont.com/laurier
The Westin Ottawa (5*) – www.starwoodhotels.com
Ottawa Marriott (5*) – www.marriott.com
Sheraton Ottawa (5*) – www.starwoodhotels.com
Hotel Indigo (butik) – www.ottawadowntownhotel.com
ARC – The Hotel (butik) – www.arcthehotel.com
Albert at Bay Suite Hotel (4*) – www.albertatbay.com
Crowne Plaza Ottawa (4*) – www.cpottawa.com
Minto Suite Hotel (4*) – www.mintosuitehotel.com
Cartier Place Suite Hotel (4*) – www.suitedreams.com
Residence Inn Downtown (4*) – www.marriott.com
Novotel Ottawa (3*) – www.novotelottawa.com
Genel Bilgi:
Kanada’nın başkenti olan Ottawa, Ottawa Nehrinin kenarında kurulmuştur.ABD, Avustralya ya da Meksika’nın aksine, Kanada’da federal başkent bölgesi bulunmamaktadır. Ottawa eyalet içinde bir belediye bölgesidir.MİMARİÇevresinde şehir sakinlerinin ve ziyaretçilerin güneşli yaz günlerinde piknik yapmasına, oyunlar oynamasına olanak veren parlamento binası, buraya adeta Avrupa’dan getirilmiş gibi bir şato mimarisine sahiptir.

TURİZM

Başkent Ottawa, Niagara Şelaleri Toronto ve Ottawa’dan oluşmaktadır.

Hem şehir içinde hemde günübirlik ziyaret edilebilecek yelerde pek çok tarihi ve doğal güzellik barındırmaktadır.

GECE HAYATI

Seyahat ve göç amaçlı gelenlerin yarattığı kültürel çeşitliliğin yanında buradaki büyükelçilik görevlilerinin ve ailelerin de varlığı şehrin çekiciliğine ve fantastik gece hayatına bir zenginlik katar.

Kulüpler, restoranlar ve alışveriş merkezleri, şehirde yaşayan, çalışan ve eğitim gören herkese eşsiz hizmet sunarken Çalışmayla geçen yoğun bir günün ardından insanlar buradaki gece eğlenceleriyle yorgunluk atarlar.

Quebec – Kanada

Quebec - Kanada

Saat Farkı: 7 saat geri
Türkiye’den ulaşım: KLM, British, Lufthansa, vb ile Avrupa aktarmalı olarak ulaşılabilir. THY, Delta, vb ile Amerika aktarmalı olarak da ulaşılabilir.
Uçuş Süresi: 12 saat
Şehir içi ulaşım: Otobüs, Taksi
En iyi Sezonları: Haziran, Temmuz, Ağustos
Nüfus: 528,595
İklim:
Nemli karasal iklim hakimdir. Kışlar çok soğuk ve karlı, Yazlar sıcak, nemli ve yağışlı geçer.
Ekonomi:
Görülmesi Gereken Yerler:
Parc des Champs-de-Bataille & Plains of Abraham (tarihi alan) – Quartier du Petit Champlain (eski mahalle) – Place Royale (şehir merkezi) – Citadel (kale / askeri müze) – Vieux Quebec (eski şehir) – Chute Montmorency (şelale) – Notre-Dame-de-Quebec Katedrali – Terrasse Dufferin (panoramik manzara) – Hotel du Parlement (hükümet binası) – Vieux-Port (eski liman) – Le Chateau Frontenac (tarihi otel) – Grand Theatre de Quebec (tiyatro) 
Müzeleri:
Musee de la Civilisation (tarih müzesi) – Maison Chevalier (tarih müzesi) – Musee du Quebec (şehir müzesi) – Musee de l’Amerique Francaise (tarih müzesi) – Lieu Historique National du Vieux Port de Quebec (denizcilik müzesi) – Musee de Cire (balmumu müzesi) – L’Ilot Des Palais (arkeoloji müzesi) 
 
Otelleri:
Fairmont Le Chateau Frontenac (5*) – www.fairmont.com/Frontenac
Auberge Saint-Antoine (5*) – www.saint-antoine.com
Hotel Chateau Laurier (5*) – www.fairmont.com/laurier
Loews le Concorde Hotel (5*) – www.loewshotels.com
Hilton International (5*) – www.hilton.com
Le 71 Hotel Cafe (butik) – www.hotel71.ca
Hotel Dominion 1912 (butik) – www.hoteldominion.com
Le Manoir d’Auteuil (butik) – www.manoirdauteuil.com
L’Hotel du Vieux Quebec (butik) – www.hvq.com
Courtyard by Marriott Quebec City (4*) – www.marriott.com
Manoir Victoria (4*) – www.manoir-victoria.com
Hotel Palace Royal (4*) – www.hotelsjaro.com
Le Champlain Hotel (4*) – www.champlainhotel.com
L’Auberge Saint-Pierre (4*) – www.auberge.qc.ca
Hotel Le Clos St-Louis (3*) – www.clossaintlouis.com
Genel Bilgi:
Quebec (Ville de Québec), Montreal’ den sonra başkenti olduğu aynı adlı Quebec ilinin ikinci büyük şehridir.TARİH1985′ten beri UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan şehrin tarihi eski merkezi (Vieux-Québec), Meksika hariç, Kuzey Amerikadaki halen surları olan tek şehirdir. Kuruluş yılı 1608 olan Ville de Québec, Kuzey Amerika’nın en eski şehirlerindendir.TURİZM

Buranın diğer görülmeye değer yerleri arasında Montmorency Şelaleleri ve de Sainte-Anne-de-Beaupré Bazilikası yer almaktadır.

Ayrıca Quebec, kentle özleşmiş tarihi otel Frontenac Şatosu (Château Frontenac) ve uluslararası alanda ünlü Kış Karnavalı ile turistleri kendine çeker.

Vancouver – Kanada

Vancouver - Kanada

Saat Farkı: 10 saat geri
Türkiye’den ulaşım: British Airways, Lufthansa, THY, vb ile Avrupa aktarmalı olarak ulaşılabilir.
Uçuş Süresi: 13,5 saat
Şehir içi ulaşım: Metro, Tramvay, Otobüs, Deniz Otobüsü, Taksi
En iyi Sezonları: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
Nüfus: 611,869
İklim:
Yazlar sıcak ve kurak geçer, kışlar ise soğuk ve nispeten yağışlı. Ara sıra kar yağış görülür.
Ekonomi:
Ağaç ve ağaç ürünleri, Madencilik, Bilişim, Biyoteknoloji, Turizm, Film-Sinema
Görülmesi Gereken Yerler:
Stanley Parkı – Granville Island (alışveriş, eğlence bölgesi) – Vancouver Aquarium (akvaryum) – Yaletown bölgesi – Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden (Çin bahçesi) – Lynn Canyon Park – Grouse Mountain (kış sporları merkezi) – Van Dusen Botanical Garden (botanik bahçeler) – Harbour Centre Tower: The Lookout! (gözlem kulesi) – Robson Street (alışveriş caddesi) – Cypress Mountain (kış sporları merkezi) – IMAX Theatre (3D sinema) – Vancouver Opera – Jericho Beach (plaj) – Queen Elizabeth Park – Garibaldi Provincial Park – Sunset Beach (plaj) – Granville Public Market (pazar) – University of British Columbia (üniversite) – Punjabi Market (hint pazarı) – Lion’s Gate köprüsü – Chinatown (Çin mahallesi) – Lonsdale Quay bölgesi – Barclay Heritage Square (tarihi evler) 
Müzeleri:
Science World (bilim müzesi) – University of British Columbia Museum of Anthropology (antropoloji müzesi) – Vancouver Art Gallery (sanat müzesi) – HR Macmillan Space Centre (bilim müzesi) – Vancouver Museum (şehir müzesi) – Vancouver Maritime Museum (denizcilik müzesi) 
 
Otelleri:
Four Seasons Hotel Vancouver (5*) – www.fourseasons.com/vancouver
Fairmont Hotel (5*) – www.fairmont.com/hotelvancouver
Wedgewood Hotel & Spa (5*) – www.wedgewoodhotel.com
Pan Pacific Vancouver (5*) – www.vancouver.panpacific.com
Fairmont Waterfront (5*) – www.fairmont.com/Waterfront
Marriott Pinnacle Vancouver (5*) – www.marriott.com
The Westin Bayshore (5*) – www.westinbayshore.com
Renaissance Harbourside (5*) – www.marriott.com
Sheraton Vancouver (5*) – www.sheratonvancouver.com
Hyatt Regency Vancouver (5*) – www.vancouver.hyatt.com
Metropolitan Hotel Vancouver (5*) – www.metropolitan.com/vanc
Westin Grand Vancouver (5*) – www.westingrandvancouver.com
Sutton Place Hotel Vancouver (5*) – www.vancouver.suttonplace.com
Le Soleil Hotel and Suites (butik) – www.lesoleilhotel.com
Opus Hotel (butik) – www.opushotel.com
Loden Vancouver (butik) – www.lodenvancouver.com
Rosellen Suites At Stanley Park (butik) – www.rosellensuites.com
Listel Vancouver (butik) – www.thelistelho
Genel Bilgi:
Kanada’nın 3. büyük şehri olan Vancouver, en güzel şehirlerden biridir. Dünyanın her köşesinden gelen insanlarıyla çok kültürlü bir nüfus yapısına sahip olan kent, Kanada’nın en ılıman iklimine sahiptir.TARİH1870′lerde Granville adlı bir bıçkıcılık merkezi olarak kurulan şehir,1886′da kent statüsü kazandı ve İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri kaptanlarından George Vancouver’ın adını aldı.1915′te Panama Kanalı’nın açılmasından sonra kentten Amerika kıtasının doğu kıyılarına ve Avrupa’ya tahıl ve kereste ihraç edilmeye başladı.

1930′lara gelindiğinde, Kanada’nın üçüncü büyük kenti ve Büyük Okyanus kıyısındaki en önemli liman olmuştu. Şu an Vancouver Limanı, dünya ölçütlerinde önemli büyüklüktedir.

TURİZM

Okyanus kıyısında olması ve ormanlarla çevrili olması dolayısıyla özellikle hafta sonları aktiviteleri için ideal bir şehirdir.

Golf, Kamping, Kayak, Hiking ve daha birçok doğa sporları yapılabildiği şehrin, sporcular için ayrı bir önemi vardır. Hatta Şehir, 2010 yılında kış olimpiyatlarına da ev sahipliği yapacaktır.

Şehir merkezine yaklaşık 35 dakikalık uzaklıkta 2 tane kayak merkezine de sahip kent, Kuzey Amerika’nın en popüler kayak merkezi Whistler’la tanınır.

Çok çekişmeli geçen National Hockey League’de, Vancouver Canucks buz hokeyi takımının yer alması şehri canlandırır.

Vancouver, Hollywood ve New York’tan sonra Kuzey Amerika’daki üçüncü film üretim merkezidir.

Ayrıca bu şehir ılıman iklimi, dinamik ve kozmopolit yapısıyla eğitim için de ideal bir kenttir.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir